Where to….

Regelmatig krijg ik de vraag waar je precies mag gaan suppen. Er zijn tal van mogelijkheden, maar je moet toch wel rekening houden met de (eerder strikte) regelgeving. Je kan om te beginnen terecht bij verschillende VYF clubs (Vlaamse Yachting Federatie), zowel in het binnenland als aan zee. Maar wat met waterlopen en stromen in ons land? Deze bieden voor vele suppers namelijk zeer aantrekkelijke tochten. Aanvankelijk was er een SUP verbod, omdat de regelgeving SUP plaatste onder de noemer ‘zwemmer’ en uitging van te grote veiligheidsrisico’s op bevaarbare waterwegen.  Na overleg tussen VYF en “Waterwegen en Zeekanalen” (beheerder van bevaarbare waterlopen),  kwam er een versoepeling met gedoogzones voor SUP op bevaarbare waterlopen , hoewel een supper nog steeds meer als een zwemmer dan een kajakker wordt beschouwd.  VYF clubs en organisatoren kunnen voor evenementen wel aanvragen indienen voor suppen buiten deze zones.

Je kan de site of facebook pagina van Peddelen door Vlaanderen in de gaten houden om op de hoogte te blijven van leuke events en SUP tochten. Voor een gedetailleerd overzicht van de VYF clubs, de toegestane locaties op bevaarbare waterwegen en voor info rond suppen op onbevaarbare waterwegen kan je terecht op de sites van VYF en WenZ.

Zelf ga ik regelmatig suppen op ‘De Bocht’ bij Hazewinkel Windsurfing, een fijne, rustige waterplas in Willebroek. Je ontmoet er zeker en vast de trouwe familie zwanen en met wat geluk kan je zelfs bevers spotten langs de oever! De club verhuurt SUP materiaal en lessen kunnen ook aangevraagd worden. Nieuw deze zomer zijn de SUP yoga lessen. Een overweldigend succes! (Meer info over SUP en yoga volgt later 🙂 ) Nog een aanrader zijn de SUP tochten in Mechelen op de Dijle of in Lier op de Nete, georganiseerd door Benny’s SUP school . Benny’s SUP school  heeft reeds jarenlang ervaring en biedt verschillende formules voor onder meer gezinnen, vrijgezellen, bedrijven of romantische zielen. Neem zeker een kijkje op de website.

SUP board en peddel bij de hand? Leuke locatie uitgekozen? Ga zeker ook goed verzekerd het water op! Wees in orde met verzekering tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid. Wanneer je regelmatig watersport beoefent, raad ik aan om je lid te maken bij een club die geregistreerd staat bij de VYF-VVW. Verzekering is dan inbegrepen . Wil je gewoon eens ‘proeven’ van het suppen, dan kan je bij de clubs ook veelal een dagpas aanvragen.

Heb je nog fijne tips en locaties? Laat het zeker weten!

 20590320_1929894130555525_2012731441384783872_n(1)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.