Join the yoga en sup(er)club

Kan je yoga een hype noemen? Als je kijkt naar de opkomst van nieuwe yoga studio’s, yoga kledinglijnen, yoga zomerevents, enz. dan zeg ik zeker ja.  Dan heb ik nog niets gezegd over de lifestyle magazines die mee op de kar springen of over de BVY’s (de ‘Bekende Vlaamse Yogi’). Namen als Erika Van Tielen, Evy Gruyaert en Eva Daeleman geraken bij het grote publiek stilaan verbonden met yoga, waarbij de ene al wat commercieel actiever is dan de andere. Doorwinterde yogi’s betwijfelen misschien de ‘echtheid’ achter deze hype,  met een te grote nadruk op de louter fysieke activiteit en een te weinig voeling hebben met de filosofie en levensvisie die achter yoga zit. Wellicht klopt dit voor een deel van de nieuwe yogafanaten. Heb ik er een probleem mee? Nee, eigenlijk niet. Het zet mensen aan om op eigen tempo actief bezig te zijn en tegelijk momenten van rust in te bouwen, zelfs voor degenen die niet van ‘zweverig gedoe’ houden (no offence). En wie weet opent het deuren naar meer zelfreflectie, naar meer ‘awareness’ en innerlijke rust. Win-win, toch?

Ik ben zelf begonnen met Ashtanga ‘power’ yoga, maar uit fysieke noodzaak diende ik dit on hold te zetten.  Stoppen met yoga wou ik niet, omdat ik voelde dat het een belangrijk aspect kon zijn van mijn herstelproces. Het beter leren kennen van je fysieke signalen en grenzen, het innerlijk focussen doorheen houdingen, het genieten en rust vinden in het hier-en-nu: dit had ik nodig. Ik ben begonnen met ‘Easy yoga’, een zachte en herstellende yogavorm, en ben al gauw overgestapt naar Iyengar yoga, begeleid door een zeer begeesterde en begeesterende yogadocente.

Yoga sessies op het strand vind ik ook zeer fijn. Het hobbelige zand vormt een extra uitdaging om je houdingen uit te voeren (lees: vooral balansoefeningen). Je krijgt er wel een zeer aangename setting, zeebriesje en mediterende zeegeluiden bij. Aan onze kust heb ik een aantal yogalessen gevolgd bij de Surfing Elephant beachclub te Wenduine. Lessen worden gegeven door Liesje Van Meenen  van The Body Cocon. Een fijne begeleiding en chillaxe sfeer verzekerd!

Is SUP een nieuwe hype? Zeker en vast yes. De opmars is al een aantal jaren bezig, in binnen- en buitenland, en de populariteit blijft toenemen.  Dus… Yoga is hot. SUP is hot. Wat met de combo van yoga en SUP? Je raadt het al: very hot!  Yogasessies worden gegeven op een drijvend SUP board. Het water geeft een extra dimensie, je balans en focus worden extra geprikkeld. Toegegeven, het is een uitdaging voor beginnende én gevorderde yogi. En niet iedereen blijft droog tijdens de sessie (net fijn op warme zomeravonden!). De beleving van yoga in de natuur, de rust op het water, het is een echte aanrader. Ik volg lessen bij Floating Studio in samenwerking met Vesisport, aan de Hazewinkel Windsurfing. Heb ik steeds droog de oever bereikt? Euh, nee.  Heb ik een fijne tijd gehad? Reken maar van ja!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.