Do I need wintersleep?

Je kent het ongetwijfeld, het gevoel waarbij je stilaan ontwaakt uit een winterslaap. De winterstop bij vele SUP- en watersportclubs, de korte dagen, grijze buitenlucht en koude temperaturen doen me alleszins eerder binnenhuis cocoonen. Vele redenen en uitvluchten om het SUP board droog en warm opgeborgen te houden. Goede redenen? Ja. Uitvluchten? Ook. Want toegegeven, een SUP tochtje in de winter, omgeven door slapende winterlandschappen, mist, stilte,.. het is een echte aanrader. Gelukkig organiseert Recreas Watersport tijdens de Warmste Week van Music For Life jaarlijks een event. Met de opbrengst wordt een surfweek voor mensen met een beperking georganiseerd. Een goed doel sponsoren? Check! En als ik heel eerlijk ben, sponsor ik hiermee ook een stukje mezelf. Het is een event waar ik –weer of geen weer- naar uitkijk, omdat het dan al eventjes geleden is dat ik op het water heb gestaan. Naast het centjes inzamelen, haal ik er ook veel energie uit. Dus zelfzorg: check!

Zelfzorg is misschien weer zo’n containerbegrip, maar wel een fundamenteel begrip. Je vind op het internet veel adviezen en quotes als: De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is zelfzorg. Je kunt pas goed voor iemand zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Zoek eenvoudige dingen om te ontspannen als een warm bad of fijne wandeling. Zelfzorg begint met zelfkennis. Klinkt het herkenbaar? Of toch wat betuttelend en zweverig? Het klopt wel als een bus. Niet dat ik hier zelf altijd zo een expert in ben, want het blijft een persoonlijk werkpuntje waar ik bewust aandacht voor moet hebben. Dit laatste is volgens mij cruciaal: je er bewust van zijn dat je je eigen momentjes nodig hebt én deze ook effectief inplannen. Want anders laat je jezelf toch maar meevoeren met de mallemolen van het dagelijks leven. Wees bij momenten gerust eens egoïstisch en sta stil bij de vraag ‘wat heb ik nu nodig’? En voel je hierbij niet schuldig. Voor velen, zoals jonge ouders, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het hoeven geen grootse dingen te zijn als snoepreisjes of retraites.  Een wandeling of fietstocht, een half uurtje rust in je bed, een gezelschapsspel spelen met je kinderen in plaats van de was doen, gaan zwemmen, een boek of magazine lezen in je zetel, naar de yogales gaan, in je wagen springen en naar jouw favoriete plek rijden… Je kan ook veel energie en rust halen uit kleine momenten.

Onlangs heb ik mezelf een half dagje zee gegund. Het winterseizoen maakte dat ik al even niet naar zee was geweest, terwijl ik de nabijheid van water erg nodig heb. Dus: kids naar school, papa op het werk, mama naar zee. En ik had de ideale dag uitgekozen: geen zonnetje, maar dichte mist. Ideaal, zonder ironie? Ja hoor! Al snel zag ik minder dan 100m, waardoor de lelijke hoogbouw als sneeuw voor de zon verdween. Ik voelde me enkel omgeven door mist, het geluid van de zee, mijn voetstappen en een paar zeemeeuwen. Het moment slorpte me op: ik kon me niet langer oriënteren. Laat staan dat ik kon inschatten hoe ver ik was gewandeld of hoe ver ik nog moest. Ik zag slechts een gemiddelde van 4 wandelaars per uur. En als afsluiter beloonde ik mezelf met een pannenkoek en warme chocolademelk mét slagroom. Zaalig. De autorit nadien nam ik er met veel plezier bij. Geen schuldgevoel, wel een relaxte mama die haar kindjes weer van school ging halen. Zo een dagje zou een huisarts of therapeut moeten kunnen voorschrijven. Want als rust én batterij opkikkertje kon deze uitstap wel tellen. En al heb ik ook wel eens last van de winterblues, voor een echte winterslaap pas ik toch. Mijn advies: have a date with yourself and enjoy the little things.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.