The rise of mindful surfing. De (mentale) voordelen van surfen en suppen.

If you want to beat the blues, catch a wave. The rise of mindful surfing“. Nou, wat een geweldige quote! Niet de mijne hoor, wel de titel van een artikel uit The Telegraph.

Ik heb het al eerder meegegeven: de nabijheid van water heeft een positieve invloed op ons welzijn. Het Engels artikel beschrijft de vele voordelen van surfen bij oa. mentale problemen zoals stress en depressie, maar tevens op onze fysieke gezondheid en algemeen (emotioneel) welzijn. “It forces you to be in the moment, and that moment is totally freeing.”

Het artikel zoomt in op surfen. Maar eigenlijk kan je de lijn wel doortrekken naar Stand up paddling. SUP vraagt ‘mindfulness’ en ‘awareness’ (bewustzijn) bij het peddelen en het behouden van je balans. Net zoals bij surfen (of andere sporten) brengt het je in een ‘flow’, een psychologische term voor een optimale mentale toestand waarbij je helemaal opgaat in een activiteit die je energie focust en je plezier doet beleven. “Surfing is mindfulness in action. You just need a board, a wetsuit and the sea.” Door in het moment te zijn, kan je jezelf even loskoppelen van alle verwachtingen, verplichtingen en zorgen rond verleden en toekomst. Trouwens, de gsm met bijhorende social media prikkels en drukke mailverkeer kan je bij het surfen niet meenemen. Even ruimte om te deconnecteren dus!

Sinds een 2-tal jaren ben ik ook gebeten door de surf microbe. Kijken naar de golven, wachten op de juiste, peddelen en op je surfplank springen…. Toegegeven, zo vlot lukt dat allemaal nog niet. En dat is ok. Surfen vraagt veel oefening, met de nadruk op veel. En spijtig genoeg heb ik doorheen het jaar geen golven in mijn achtertuin. Wanneer je wel een golf(je) kan meepikken, je een goede pop up kan uitvoeren (dat is het rechtop komen op je plank) of samen golven probeert te nemen met vrienden, dan geeft dat een fantastisch gevoel.

Afgelopen zomer zijn we met het gezin en vrienden naar Portugal gegaan. Je raadt het al: voor een surfvakantie. In theorie hadden we de voor ons perfecte locaties en accomodaties gevonden. Echter, over het weer en de zee heb je geen controle. De ene dag waren er haast geen golven, op andere dagen was de wind te sterk of mocht niemand zelfs het water in wegens te sterke stroming. Dus dan wacht je op de dagen en momenten waarop de zee je wel wat surfgeluk wil bieden. En die momenten blijven achteraf als fijne herinneringen hangen.

Zo herinner ik me levendig onze laatste vakantieavond. Mannen en kinderen waren reeds op restaurant. De vrouwen wilden kost wat kost nog eens het water in voor een ‘sunset session’. En hoewel de condities op het eerste zicht niet geweldig leken, hebben we dan ongeveer de beste golven van de vakantie gehad. Alleen wij 2 vrouwen in de golven, de ondergaande zon en veel gelach. Priceless.

Surfing is completely honest. You can’t fake it.” (G. Stoy, in The Telegraph)

Het volledige artikel kan je hier nalezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.