Blog

The rise of mindful surfing. De (mentale) voordelen van surfen en suppen.

If you want to beat the blues, catch a wave. The rise of mindful surfing“. Nou, wat een geweldige quote! Niet de mijne hoor, wel de titel van een artikel uit The Telegraph.

Ik heb het al eerder meegegeven: de nabijheid van water heeft een positieve invloed op ons welzijn. Het Engels artikel beschrijft de vele voordelen van surfen bij oa. mentale problemen zoals stress en depressie, maar tevens op onze fysieke gezondheid en algemeen (emotioneel) welzijn. “It forces you to be in the moment, and that moment is totally freeing.”

Het artikel zoomt in op surfen. Maar eigenlijk kan je de lijn wel doortrekken naar Stand up paddling. SUP vraagt ‘mindfulness’ en ‘awareness’ (bewustzijn) bij het peddelen en het behouden van je balans. Net zoals bij surfen (of andere sporten) brengt het je in een ‘flow’, een psychologische term voor een optimale mentale toestand waarbij je helemaal opgaat in een activiteit die je energie focust en je plezier doet beleven. “Surfing is mindfulness in action. You just need a board, a wetsuit and the sea.” Door in het moment te zijn, kan je jezelf even loskoppelen van alle verwachtingen, verplichtingen en zorgen rond verleden en toekomst. Trouwens, de gsm met bijhorende social media prikkels en drukke mailverkeer kan je bij het surfen niet meenemen. Even ruimte om te deconnecteren dus!

Sinds een 2-tal jaren ben ik ook gebeten door de surf microbe. Kijken naar de golven, wachten op de juiste, peddelen en op je surfplank springen…. Toegegeven, zo vlot lukt dat allemaal nog niet. En dat is ok. Surfen vraagt veel oefening, met de nadruk op veel. En spijtig genoeg heb ik doorheen het jaar geen golven in mijn achtertuin. Wanneer je wel een golf(je) kan meepikken, je een goede pop up kan uitvoeren (dat is het rechtop komen op je plank) of samen golven probeert te nemen met vrienden, dan geeft dat een fantastisch gevoel.

Afgelopen zomer zijn we met het gezin en vrienden naar Portugal gegaan. Je raadt het al: voor een surfvakantie. In theorie hadden we de voor ons perfecte locaties en accomodaties gevonden. Echter, over het weer en de zee heb je geen controle. De ene dag waren er haast geen golven, op andere dagen was de wind te sterk of mocht niemand zelfs het water in wegens te sterke stroming. Dus dan wacht je op de dagen en momenten waarop de zee je wel wat surfgeluk wil bieden. En die momenten blijven achteraf als fijne herinneringen hangen.

Zo herinner ik me levendig onze laatste vakantieavond. Mannen en kinderen waren reeds op restaurant. De vrouwen wilden kost wat kost nog eens het water in voor een ‘sunset session’. En hoewel de condities op het eerste zicht niet geweldig leken, hebben we dan ongeveer de beste golven van de vakantie gehad. Alleen wij 2 vrouwen in de golven, de ondergaande zon en veel gelach. Priceless.

Surfing is completely honest. You can’t fake it.” (G. Stoy, in The Telegraph)

Het volledige artikel kan je hier nalezen.

Stressss… Het verhaal van een gas- en een rempedaal (en waarom relaxatie echt werkt).

Je leest en hoort in de media wel regelmatig dingen over ‘welvaartsziektes’ en stress als grote boosdoener. We zullen allen wel een voorbeeld van stress of spanning herkennen bij onszelf. Maar wat is stress nu eigenlijk? Het lezen van de uitgebreide beschrijving van de rol van de hersenen, het autonoom zenuwstelsel, de hormonen en hoe die allemaal op elkaar inspelen, zou mogelijk al de spanning doen opdrijven. Doe ik dus niet! Ik beperk me tot een aantal basics. Deze essentie is wel belangrijk om te begrijpen wat stress allemaal doet met ons lichaam, waarom stress niet perse negatief hoeft te zijn en waarom rust en relaxatie écht zinvol zijn.

Dus: Wat is stress nu eigenlijk?

Stress is een automatische reactie in ons lichaam op een (ervaren) dreiging of gevaar, op veranderingen, prikkels, etc. Het stress mechanisme is eigenlijk een primitief ‘oer’ systeem dat zijn nut zeker heeft bewezen. Het activeert onze ‘vecht of vlucht’ reactie dat gericht is op reageren en overleven. Intussen zijn we al lang geen holbewoners meer die gevaren als mammoeten of sabeltandtijgers moeten trotseren. We zitten nu vooral opgescheept met stress in het verkeer, belangrijke meetings en deadlines, overvolle agenda’s en ga zo maar door. Onze straffe hersenen maken echter geen onderscheid tussen een levensbedreigende situatie of andere stressbronnen. Stress is stress en onze primitieve reacties worden geactiveerd.

Het autonoom zenuwstelsel speelt hierbij een belangrijke rol. Het regelt een groot aantal onbewuste functies, zoals onze ademhaling en hartslag. We hoeven hier niet bij na te denken. Wanneer het stress mechanisme actief is, krijgen we oa. een hogere hartslag, versnelde ademhaling, meer spanning en bloeddoorstroming in onze spieren en een verhoogde bloeddruk. Terwijl hier veel energie naartoe gaat, is ons lichaam minder bezig met zaken als onze spijsvertering of het verzekeren van ons nageslacht.

Op zich is er niets mis met een gezonde portie stress. Het geeft energie en maakt dat ons lichaam in paraatheid wordt gebracht om te presteren, dat we voldoende focus hebben bij een examen of een presentatie, en dat we bij een effectieve dreiging kunnen weglopen of reageren. Het is niet de bedoeling dat we in deze situaties super chill zijn. Dat chillen is achteraf wel belangrijk, om te herstellen en ons lichaam weer tot rust te brengen.

Onze gas- en rempedaal 

Het autonome zenuwstelsel heeft 2 belangrijke verbindingen naar de delen en organen in ons lichaam. De ene tak zorgt ervoor dat we, zoals hierboven beschreven, bij stress tot actie komen. Dit is onze zogenaamde gaspedaal (of de sympathicus).

Maar stress leidt tot een onevenwicht in ons lichaam. Daarom hebben we ook een ‘rempedaal’ om weer tot rust en herstel te komen. Dit wordt geregeld via de andere tak van ons autonoom zenuwstel: onze rempedaal (of de parasympathicus). Wanneer deze actief is, zal onze hartslag weer dalen, de ademhaling rustiger worden, de spierspanning weer afnemen en onze spijsvertering weer op gang komen.

Het is belangrijk dat die twee pedalen goed op elkaar inspelen en de overgangen tussen actie en rust vlot kunnen gebeuren. Zo passen we ons namelijk steeds aan veranderende omstandigheden aan. Bij chronische stress drukken mensen te vaak op hun gaspedaal. Er zijn onvoldoende herstelmomenten waardoor hun systeem uitgeput raakt. De batterijen zijn plat, de tank raakt leeg. Het lichaam laat wel alarmlichtjes knipperen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn of een verminderd immuunsysteem. Die signalen pikken we vaak onvoldoende of laat op. We zitten te veel in ons hoofd en te weinig in ons lichaam om dit op te merken. Of we negeren onze alarmlampjes zelfs gewoon.

Als onze stressreacties onbewust en automatisch verlopen, kunnen we hier dan wel iets aan doen? 

We kunnen gelukkig invloed uitoefenen op ons autonoom zenuwstelsel. Om voldoende tot rust en herstel te komen, is het belangrijk om die rempedaal te gaan activeren. Ontspanning, zoals een fijne wandeling of een lekker warm bad, kan al helpend zijn. Voor mensen met chronische stress is dit vaak niet genoeg, omdat de effecten van ontspanning eerder van korte duur zijn.

Relaxatietechnieken, zoals ademhalings- of (spier)ontspanningsoefeningen, zijn er op gericht om die rempedaal weer beter ingeduwd te krijgen én om ook op langere termijn veranderingen teweeg te brengen. Wanneer je een oefening of techniek steeds beter onder de knie krijgt, zal je lichaam (en geest) steeds sneller reageren en ontspannen raken. Je kan deze ook bewust gaan gebruiken in situaties die moeilijk voor je zijn, bij bepaalde angsten (de lift, een presentatie,…) of tijdens moeilijke periodes.  Studies tonen positieve effecten van relaxatie aan bij een oa. stressgerelateerde klachten, pijnklachten en angsten. Hoe groot of klein je struggles met stress ook zijn, relaxatie helpt om meer voeling te krijgen met je lichaam, meer bewust te worden van je grenzen en van de alarmsignalen van je lichaam.

In een notendop: Om niet helemaal leeg te lopen, is het belangrijk om snel genoeg op te merken wanneer het tijd is om bij te tanken, om hard genoeg op de rempedaal te duwen én effectief te stoppen bij het tankstation.

Ik wens je een ontspannen rit 😉

Do I need wintersleep?

Je kent het ongetwijfeld, het gevoel waarbij je stilaan ontwaakt uit een winterslaap. De winterstop bij vele SUP- en watersportclubs, de korte dagen, grijze buitenlucht en koude temperaturen doen me alleszins eerder binnenhuis cocoonen. Vele redenen en uitvluchten om het SUP board droog en warm opgeborgen te houden. Goede redenen? Ja. Uitvluchten? Ook. Want toegegeven, een SUP tochtje in de winter, omgeven door slapende winterlandschappen, mist, stilte,.. het is een echte aanrader. Gelukkig organiseert Recreas Watersport tijdens de Warmste Week van Music For Life jaarlijks een event. Met de opbrengst wordt een surfweek voor mensen met een beperking georganiseerd. Een goed doel sponsoren? Check! En als ik heel eerlijk ben, sponsor ik hiermee ook een stukje mezelf. Het is een event waar ik –weer of geen weer- naar uitkijk, omdat het dan al eventjes geleden is dat ik op het water heb gestaan. Naast het centjes inzamelen, haal ik er ook veel energie uit. Dus zelfzorg: check!

Zelfzorg is misschien weer zo’n containerbegrip, maar wel een fundamenteel begrip. Je vind op het internet veel adviezen en quotes als: De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is zelfzorg. Je kunt pas goed voor iemand zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Zoek eenvoudige dingen om te ontspannen als een warm bad of fijne wandeling. Zelfzorg begint met zelfkennis. Klinkt het herkenbaar? Of toch wat betuttelend en zweverig? Het klopt wel als een bus. Niet dat ik hier zelf altijd zo een expert in ben, want het blijft een persoonlijk werkpuntje waar ik bewust aandacht voor moet hebben. Dit laatste is volgens mij cruciaal: je er bewust van zijn dat je je eigen momentjes nodig hebt én deze ook effectief inplannen. Want anders laat je jezelf toch maar meevoeren met de mallemolen van het dagelijks leven. Wees bij momenten gerust eens egoïstisch en sta stil bij de vraag ‘wat heb ik nu nodig’? En voel je hierbij niet schuldig. Voor velen, zoals jonge ouders, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het hoeven geen grootse dingen te zijn als snoepreisjes of retraites.  Een wandeling of fietstocht, een half uurtje rust in je bed, een gezelschapsspel spelen met je kinderen in plaats van de was doen, gaan zwemmen, een boek of magazine lezen in je zetel, naar de yogales gaan, in je wagen springen en naar jouw favoriete plek rijden… Je kan ook veel energie en rust halen uit kleine momenten.

Onlangs heb ik mezelf een half dagje zee gegund. Het winterseizoen maakte dat ik al even niet naar zee was geweest, terwijl ik de nabijheid van water erg nodig heb. Dus: kids naar school, papa op het werk, mama naar zee. En ik had de ideale dag uitgekozen: geen zonnetje, maar dichte mist. Ideaal, zonder ironie? Ja hoor! Al snel zag ik minder dan 100m, waardoor de lelijke hoogbouw als sneeuw voor de zon verdween. Ik voelde me enkel omgeven door mist, het geluid van de zee, mijn voetstappen en een paar zeemeeuwen. Het moment slorpte me op: ik kon me niet langer oriënteren. Laat staan dat ik kon inschatten hoe ver ik was gewandeld of hoe ver ik nog moest. Ik zag slechts een gemiddelde van 4 wandelaars per uur. En als afsluiter beloonde ik mezelf met een pannenkoek en warme chocolademelk mét slagroom. Zaalig. De autorit nadien nam ik er met veel plezier bij. Geen schuldgevoel, wel een relaxte mama die haar kindjes weer van school ging halen. Zo een dagje zou een huisarts of therapeut moeten kunnen voorschrijven. Want als rust én batterij opkikkertje kon deze uitstap wel tellen. En al heb ik ook wel eens last van de winterblues, voor een echte winterslaap pas ik toch. Mijn advies: have a date with yourself and enjoy the little things.

Join the yoga en sup(er)club

Kan je yoga een hype noemen? Als je kijkt naar de opkomst van nieuwe yoga studio’s, yoga kledinglijnen, yoga zomerevents, enz. dan zeg ik zeker ja.  Dan heb ik nog niets gezegd over de lifestyle magazines die mee op de kar springen of over de BVY’s (de ‘Bekende Vlaamse Yogi’). Namen als Erika Van Tielen, Evy Gruyaert en Eva Daeleman geraken bij het grote publiek stilaan verbonden met yoga, waarbij de ene al wat commercieel actiever is dan de andere. Doorwinterde yogi’s betwijfelen misschien de ‘echtheid’ achter deze hype,  met een te grote nadruk op de louter fysieke activiteit en een te weinig voeling hebben met de filosofie en levensvisie die achter yoga zit. Wellicht klopt dit voor een deel van de nieuwe yogafanaten. Heb ik er een probleem mee? Nee, eigenlijk niet. Het zet mensen aan om op eigen tempo actief bezig te zijn en tegelijk momenten van rust in te bouwen, zelfs voor degenen die niet van ‘zweverig gedoe’ houden (no offence). En wie weet opent het deuren naar meer zelfreflectie, naar meer ‘awareness’ en innerlijke rust. Win-win, toch?

Ik ben zelf begonnen met Ashtanga ‘power’ yoga, maar uit fysieke noodzaak diende ik dit on hold te zetten.  Stoppen met yoga wou ik niet, omdat ik voelde dat het een belangrijk aspect kon zijn van mijn herstelproces. Het beter leren kennen van je fysieke signalen en grenzen, het innerlijk focussen doorheen houdingen, het genieten en rust vinden in het hier-en-nu: dit had ik nodig. Ik ben begonnen met ‘Easy yoga’, een zachte en herstellende yogavorm, en ben al gauw overgestapt naar Iyengar yoga, begeleid door een zeer begeesterde en begeesterende yogadocente.

Yoga sessies op het strand vind ik ook zeer fijn. Het hobbelige zand vormt een extra uitdaging om je houdingen uit te voeren (lees: vooral balansoefeningen). Je krijgt er wel een zeer aangename setting, zeebriesje en mediterende zeegeluiden bij. Aan onze kust heb ik een aantal yogalessen gevolgd bij de Surfing Elephant beachclub te Wenduine. Lessen worden gegeven door Liesje Van Meenen  van The Body Cocon. Een fijne begeleiding en chillaxe sfeer verzekerd!

Is SUP een nieuwe hype? Zeker en vast yes. De opmars is al een aantal jaren bezig, in binnen- en buitenland, en de populariteit blijft toenemen.  Dus… Yoga is hot. SUP is hot. Wat met de combo van yoga en SUP? Je raadt het al: very hot!  Yogasessies worden gegeven op een drijvend SUP board. Het water geeft een extra dimensie, je balans en focus worden extra geprikkeld. Toegegeven, het is een uitdaging voor beginnende én gevorderde yogi. En niet iedereen blijft droog tijdens de sessie (net fijn op warme zomeravonden!). De beleving van yoga in de natuur, de rust op het water, het is een echte aanrader. Ik volg lessen bij Floating Studio in samenwerking met Vesisport, aan de Hazewinkel Windsurfing. Heb ik steeds droog de oever bereikt? Euh, nee.  Heb ik een fijne tijd gehad? Reken maar van ja!

Where to….

Regelmatig krijg ik de vraag waar je precies mag gaan suppen. Er zijn tal van mogelijkheden, maar je moet toch wel rekening houden met de (eerder strikte) regelgeving. Je kan om te beginnen terecht bij verschillende VYF clubs (Vlaamse Yachting Federatie), zowel in het binnenland als aan zee. Maar wat met waterlopen en stromen in ons land? Deze bieden voor vele suppers namelijk zeer aantrekkelijke tochten. Aanvankelijk was er een SUP verbod, omdat de regelgeving SUP plaatste onder de noemer ‘zwemmer’ en uitging van te grote veiligheidsrisico’s op bevaarbare waterwegen.  Na overleg tussen VYF en “Waterwegen en Zeekanalen” (beheerder van bevaarbare waterlopen),  kwam er een versoepeling met gedoogzones voor SUP op bevaarbare waterlopen , hoewel een supper nog steeds meer als een zwemmer dan een kajakker wordt beschouwd.  VYF clubs en organisatoren kunnen voor evenementen wel aanvragen indienen voor suppen buiten deze zones.

Je kan de site of facebook pagina van Peddelen door Vlaanderen in de gaten houden om op de hoogte te blijven van leuke events en SUP tochten. Voor een gedetailleerd overzicht van de VYF clubs, de toegestane locaties op bevaarbare waterwegen en voor info rond suppen op onbevaarbare waterwegen kan je terecht op de sites van VYF en WenZ.

Zelf ga ik regelmatig suppen op ‘De Bocht’ bij Hazewinkel Windsurfing, een fijne, rustige waterplas in Willebroek. Je ontmoet er zeker en vast de trouwe familie zwanen en met wat geluk kan je zelfs bevers spotten langs de oever! De club verhuurt SUP materiaal en lessen kunnen ook aangevraagd worden. Nieuw deze zomer zijn de SUP yoga lessen. Een overweldigend succes! (Meer info over SUP en yoga volgt later 🙂 ) Nog een aanrader zijn de SUP tochten in Mechelen op de Dijle of in Lier op de Nete, georganiseerd door Benny’s SUP school . Benny’s SUP school  heeft reeds jarenlang ervaring en biedt verschillende formules voor onder meer gezinnen, vrijgezellen, bedrijven of romantische zielen. Neem zeker een kijkje op de website.

SUP board en peddel bij de hand? Leuke locatie uitgekozen? Ga zeker ook goed verzekerd het water op! Wees in orde met verzekering tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid. Wanneer je regelmatig watersport beoefent, raad ik aan om je lid te maken bij een club die geregistreerd staat bij de VYF-VVW. Verzekering is dan inbegrepen . Wil je gewoon eens ‘proeven’ van het suppen, dan kan je bij de clubs ook veelal een dagpas aanvragen.

Heb je nog fijne tips en locaties? Laat het zeker weten!

 20590320_1929894130555525_2012731441384783872_n(1)

De voordelen van ‘blue spaces’.

Onderzoek geeft aan dat ‘blue spaces’ (zee, meren,..) een positief effect inhouden op het welzijn. Een beknopte samenvatting:

Vroegere studies toonden reeds de gunstige invloed aan van natuur op de stressbeleving van mensen. Zo kreeg een testgroep van personen foto’s van landschappen te zien, waarbij de onderzoekers zagen dat stress niveaus daalden naargelang er meer groen op de foto’s stond afgebeeld. In een recentere studie werd water toegevoegd aan de foto’s. Hieruit bleek dat de voorkeur voor beelden toenam wanneer er meer en meer water werd getoond. In een volgende studie vonden de onderzoekers zelfs obv een zelfrapportage studie een positieve samenhang tussen gezondheid en de nabijheid van water (zee) bij de woonplaats. Dus blijkbaar zijn de Engelsen die het dichtst bij de kust wonen het gezondst!

Geïntrigeerd? Lees meer via onderstaande link:

https://www.theguardian.com/sustainable-business/impact-sea-lakes-rivers-peoples-health

 

 

Welkom!

Welkom op de site én blog van SUP aware 🙂  Op de site vinden jullie al heel wat informatie over het aanbod van SUP aware, van waaruit dit gegroeid is, de voordelen van SUP enz.  Via de blog hou ik jullie verder op de hoogte van SUP-informatie, SUP-events, en andere fijne SUP en welzijnsgerelateerde nieuwtjes. Suggesties of vragen? Laat het me zeker weten!

Nu ik SUP aware officieel de wijde digitale wereld heb ingestuurd, besef ik dat ik zelf al even niet op mijn SUP board heb gestaan. Anderhalve week om precies te zijn. Toegegeven, klinkt niet echt lang, maar het voelt wel zo. Zoals ik al vaker grappend heb gezegd: het is de lokroep van het water! Het zijn drukke dagen geweest en het Belgische weer was de laatste dagen ook niet echt uitnodigend. Maar om de SUP-plank bij de vinnen te vatten (koe en horens laat ik achterwege), hebben we dan toch beslist om een weekend naar zee te gaan. Weer of geen weer, we gaan het water in! Nat worden we toch 😀