Blog

Welkom!

Welkom op de site én blog van SUP aware 🙂  Op de site vinden jullie al heel wat informatie over het aanbod van SUP aware, van waaruit dit gegroeid is, de voordelen van SUP enz.  Via de blog hou ik jullie verder op de hoogte van SUP-informatie, SUP-events, en andere fijne SUP en welzijnsgerelateerde nieuwtjes. Suggesties of vragen? Laat het me zeker weten!

Nu ik SUP aware officieel de wijde digitale wereld heb ingestuurd, besef ik dat ik zelf al even niet op mijn SUP board heb gestaan. Anderhalve week om precies te zijn. Toegegeven, klinkt niet echt lang, maar het voelt wel zo. Zoals ik al vaker grappend heb gezegd: het is de lokroep van het water! Het zijn drukke dagen geweest en het Belgische weer was de laatste dagen ook niet echt uitnodigend. Maar om de SUP-plank bij de vinnen te vatten (koe en horens laat ik achterwege), hebben we dan toch beslist om een weekend naar zee te gaan. Weer of geen weer, we gaan het water in! Nat worden we toch 😀

 

 

Join the yoga en sup(er)club

Kan je yoga een hype noemen? Als je kijkt naar de opkomst van nieuwe yoga studio’s, yoga kledinglijnen, yoga zomerevents, enz. dan zeg ik zeker ja.  Dan heb ik nog niets gezegd over de lifestyle magazines die mee op de kar springen of over de BVY’s (de ‘Bekende Vlaamse Yogi’). Namen als Erika Van Tielen, Evy Gruyaert en Eva Daeleman geraken bij het grote publiek stilaan verbonden met yoga, waarbij de ene al wat commercieel actiever is dan de andere. Doorwinterde yogi’s betwijfelen misschien de ‘echtheid’ achter deze hype,  met een te grote nadruk op de louter fysieke activiteit en een te weinig voeling hebben met de filosofie en levensvisie die achter yoga zit. Wellicht klopt dit voor een deel van de nieuwe yogafanaten. Heb ik er een probleem mee? Nee, eigenlijk niet. Het zet mensen aan om op eigen tempo actief bezig te zijn en tegelijk momenten van rust in te bouwen, zelfs voor degenen die niet van ‘zweverig gedoe’ houden (no offence). En wie weet opent het deuren naar meer zelfreflectie, naar meer ‘awareness’ en innerlijke rust. Win-win, toch?

Ik ben zelf begonnen met Ashtanga ‘power’ yoga, maar uit fysieke noodzaak diende ik dit on hold te zetten.  Stoppen met yoga wou ik niet, omdat ik voelde dat het een belangrijk aspect kon zijn van mijn herstelproces. Het beter leren kennen van je fysieke signalen en grenzen, het innerlijk focussen doorheen houdingen, het genieten en rust vinden in het hier-en-nu: dit had ik nodig. Ik ben begonnen met ‘Easy yoga’, een zachte en herstellende yogavorm, en ben al gauw overgestapt naar Iyengar yoga, begeleid door een zeer begeesterde en begeesterende yogadocente.

Yoga sessies op het strand vind ik ook zeer fijn. Het hobbelige zand vormt een extra uitdaging om je houdingen uit te voeren (lees: vooral balansoefeningen). Je krijgt er wel een zeer aangename setting, zeebriesje en mediterende zeegeluiden bij. Aan onze kust heb ik een aantal yogalessen gevolgd bij de Surfing Elephant beachclub te Wenduine. Lessen worden gegeven door Liesje Van Meenen  van The Body Cocon. Een fijne begeleiding en chillaxe sfeer verzekerd!

Is SUP een nieuwe hype? Zeker en vast yes. De opmars is al een aantal jaren bezig, in binnen- en buitenland, en de populariteit blijft toenemen.  Dus… Yoga is hot. SUP is hot. Wat met de combo van yoga en SUP? Je raadt het al: very hot!  Yogasessies worden gegeven op een drijvend SUP board. Het water geeft een extra dimensie, je balans en focus worden extra geprikkeld. Toegegeven, het is een uitdaging voor beginnende én gevorderde yogi. En niet iedereen blijft droog tijdens de sessie (net fijn op warme zomeravonden!). De beleving van yoga in de natuur, de rust op het water, het is een echte aanrader. Ik volg lessen bij Floating Studio in samenwerking met Vesisport, aan de Hazewinkel Windsurfing. Heb ik steeds droog de oever bereikt? Euh, nee.  Heb ik een fijne tijd gehad? Reken maar van ja!

Where to….

Regelmatig krijg ik de vraag waar je precies mag gaan suppen. Er zijn tal van mogelijkheden, maar je moet toch wel rekening houden met de (eerder strikte) regelgeving. Je kan om te beginnen terecht bij verschillende VYF clubs (Vlaamse Yachting Federatie), zowel in het binnenland als aan zee. Maar wat met waterlopen en stromen in ons land? Deze bieden voor vele suppers namelijk zeer aantrekkelijke tochten. Aanvankelijk was er een SUP verbod, omdat de regelgeving SUP plaatste onder de noemer ‘zwemmer’ en uitging van te grote veiligheidsrisico’s op bevaarbare waterwegen.  Na overleg tussen VYF en “Waterwegen en Zeekanalen” (beheerder van bevaarbare waterlopen),  kwam er een versoepeling met gedoogzones voor SUP op bevaarbare waterlopen , hoewel een supper nog steeds meer als een zwemmer dan een kajakker wordt beschouwd.  VYF clubs en organisatoren kunnen voor evenementen wel aanvragen indienen voor suppen buiten deze zones.

Je kan de site of facebook pagina van Peddelen door Vlaanderen in de gaten houden om op de hoogte te blijven van leuke events en SUP tochten. Voor een gedetailleerd overzicht van de VYF clubs, de toegestane locaties op bevaarbare waterwegen en voor info rond suppen op onbevaarbare waterwegen kan je terecht op de sites van VYF en WenZ.

Zelf ga ik regelmatig suppen op ‘De Bocht’ bij Hazewinkel Windsurfing, een fijne, rustige waterplas in Willebroek. Je ontmoet er zeker en vast de trouwe familie zwanen en met wat geluk kan je zelfs bevers spotten langs de oever! De club verhuurt SUP materiaal en lessen kunnen ook aangevraagd worden. Nieuw deze zomer zijn de SUP yoga lessen. Een overweldigend succes! (Meer info over SUP en yoga volgt later 🙂 ) Nog een aanrader zijn de SUP tochten in Mechelen op de Dijle of in Lier op de Nete, georganiseerd door Benny’s SUP school . Benny’s SUP school  heeft reeds jarenlang ervaring en biedt verschillende formules voor onder meer gezinnen, vrijgezellen, bedrijven of romantische zielen. Neem zeker een kijkje op de website.

SUP board en peddel bij de hand? Leuke locatie uitgekozen? Ga zeker ook goed verzekerd het water op! Wees in orde met verzekering tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid. Wanneer je regelmatig watersport beoefent, raad ik aan om je lid te maken bij een club die geregistreerd staat bij de VYF-VVW. Verzekering is dan inbegrepen . Wil je gewoon eens ‘proeven’ van het suppen, dan kan je bij de clubs ook veelal een dagpas aanvragen.

Heb je nog fijne tips en locaties? Laat het zeker weten!

 20590320_1929894130555525_2012731441384783872_n(1)

De voordelen van ‘blue spaces’.

Onderzoek geeft aan dat ‘blue spaces’ (zee, meren,..) een positief effect inhouden op het welzijn. Een beknopte samenvatting:

Vroegere studies toonden reeds de gunstige invloed aan van natuur op de stressbeleving van mensen. Zo kreeg een testgroep van personen foto’s van landschappen te zien, waarbij de onderzoekers zagen dat stress niveaus daalden naargelang er meer groen op de foto’s stond afgebeeld. In een recentere studie werd water toegevoegd aan de foto’s. Hieruit bleek dat de voorkeur voor beelden toenam wanneer er meer en meer water werd getoond. In een volgende studie vonden de onderzoekers zelfs obv een zelfrapportage studie een positieve samenhang tussen gezondheid en de nabijheid van water (zee) bij de woonplaats. Dus blijkbaar zijn de Engelsen die het dichtst bij de kust wonen het gezondst!

Geïntrigeerd? Lees meer via onderstaande link:

https://www.theguardian.com/sustainable-business/impact-sea-lakes-rivers-peoples-health